субота, 1 липня 2017 р.

Попередження харчових отруєнь. Наказ. Табір.



НАКАЗ
начальника пришкільного табору відпочинку з денним
перебуванням «Здоров’я»
Витязівської  загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів
Бобринецької  районної державної адміністрації

          від  ________________ 2017 року                                              № _______


Про попередження харчових
отруєнь та інфекційних
захворювань вихованців табору
влітку 2017року
         з метою збереження та зміцнення здоров’я дітей, пропаганди здорового способу життя, попередження інфекційних захворювань дітей та запобігання харчовим отруєнням, формування санітарно – гігієнічної культури вихованців
         Н А К А З У Ю :
1.     Заборонити використання в харчуванні дітей м’яса та яєць водо плаваючої птиці; м’яса, яке не пройшло ветеринарного контролю, м’ясних обрізків, субпродуктів (діафрагми, крові, легенею, нирок, голови тощо) за винятком печінки та язика, а також свинину жирну, свинячі баки, річкову та копчену рибу, гриби, соуси, перець, майонез, вироби у фритюрі, у тому числі чіпси, вироби швидкого приготування, газовані напої, квас, натуральну каву, кремові вироби, вершково-рослинні масла та масла із додаванням будь-якої іншої сировини (риби) морепродуктів тощо. Заборонити використання продуктів, які містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку. Консерванти.
2.     Кухарю шкільної їдальні Бондаренко Т.Л. та підсобному робітнику Осипенко Н.В.:
            Не використовувати харчові продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх доброякісності;
            Не використовувати в приготуванні їжі незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
            Для пиття та приготування їжі використовувати тільки воду, яка відповідає вимогам ГОСТу 2874 – 82.
            При споживанні овочів, фруктів та ягід необхідно добре промити питною водою та обдати окропом.
            Щодня відбирати добову пробу в скляний посуд з кришками, зберігати обов’язково їх в холодильнику.
            Сурово додержуватися термінів реалізації та умов зберігання продуктів, що швидко та особливо швидко псуються.
            Приймати харчові продукти до закладу при наявності сертифікату відповідності.
            Додержуватись тривалості термічної обробки продуктів.
            Щоденно вести температурний лист холодильника.
            Регулярно вести на харчоблоці відповідну документацію.
            Складати 2х тижневі перспективні меню та узгоджувати їх в ДПСС.
            Миття столового та кухонного посуду, прибирання приміщень проводити згідно санітарним вимогам.
            Не допускати виготовлення та реалізації продуктів та блюд, які представляють епідеміологічну небезпеку:
·        Фляжне, бочкове, в пляшках, в пакетах молоко без термічної обробки;
·        Сир, сметана без термічної обробки;
·        Зелений горошок без термічної обробки;
·        Кисле молоко (самоквас) як напій і виготовлення з нього творога, можна використовувати лише для виготовлення тіста;
·        Блюда з макаронних виробів з фаршем («по-флотські»);
·        Біляші;
·        Пиріжки з лівером;
·        Млинці з м’ясом та сиром;
·        Сиркова маса;
·        Фрикадельки в томатному соусі (консерви);
·        Риби і консерви;
·        Холодець, заливи і блюда, паштети, форшмаки;
·        Холодні перші блюда;
·        Вироби з субпродуктів (м’ясна обрізь, свинні баки, кров, діафрагма, хвости, рулети з м’якоті голов);
·        Морс, напої;
·        Кремові кондитерські вироби, в тому числі з білковим кремом;
·        Консерви домашнього виготовлення
·        Кулінарні жири (маргарин використовувати в тісто);
·        Гриби;
·        Уксус (заміна на лимонну кислоту);
·        Бульйон з одних кісток;
·        Салати грибні, м’ясні;
·        М’ясо без клейма;
·        Гуски та качки, які не випотрошені;
·        Яйця гусок та качок;
·        Меланж (Порошок з яєць);
·        Міражні яйця;
·        Випускна яєчня (глазунья);
·        Салат з сирих овочів, які не відповідають ГОСТу (гнилі, пошкоджені гризунами);
·        Продукти, які не відповідають вимогам стандарту, термінам реалізації;
·        Крупи муку, які вражені амбарними шкідниками;
·        Будь-які види бомбажних консервів;
            Не видавати дітям залишки їжі, яка залишилась на дні котла і більш раднішого виготовлення.
            Заборонити використовувати на харчоблоці невідомі порошки.
            Варені ковбаси видавати лише після об жарки порціонно, сарделі і сосиски проварювати не менш як 10 хвилин.
            Суворо дотримуватися технології виготовлення вінегретів, салатів і інших овочевих блюд, які не підлягають повторної термічної обробки.
             М’ясний фарш готувати лише по мірі необхідності. Зберігати його забороняється.
             Не переливати кисломолочні напої в дрібній розфасовці (кефір, ряжанку) в котли, їх порціонують безпосередньо з пляшок, пакетів в стакани, або подають в заводській упаковці.
             Продукти, що швидко псуються зберігати в холодильнику від +2 С до
+6 С (в годинах):
·        М’ясні напівфабрикати – 48;
·        Печінка заморожена – 48;
·        Печінка охолоджена – 24;
·        М’ясо птиці, кроля охолоджене – 48;
·        Заморожене – 72;
·        Ковбаси варені вищого сорту – 72;
·        Ковбаси і сосиски , сардельки – 48;
·        Молоко пастеризоване, кефір, сир – 36;
·        Сметана – 72;
·        Риба охолоджена – 24 (температура від 0 до -2 C)$
·        Риба заморожена – 48;
·       Овочі відварені неочищені – 6;
 Проводити обробку яєць в спеціально відведеному місці в спеціально маркерованому посуді в такій послідовності:
·        Теплим 1 – 2 % розчином кальцинованої соди;
·        0,5 % розчином хлороміну ;
·        Полоскання холодною водою. Після промивки яйця викладають на лотки.
  Забезпечити обладнання зачиненої шафи для зберігання миючих та дезінфікуючих засобів, притирального інвентарю та посуду.
   В приміщенні кухні та комори для боротьби з гризунами використовувати лише механічні засоби знищення. Використовування хіміко-бактеріологічних препаратів категорично забороняється.
Дотримуватися правил особистої гігієни. При відвідуванні туалету знімати санітарну одежу в спеціальному місці, після нього ретельно мити руки з милом.
Своєчасно проходити медичний огляд. При появі ознак простудного захворювання, або кишкової дисфункції, а також нагніїв, порізів, опіків повідомляти адміністрації і звертатися в медичний заклад для лікування. Повідомляти про всі випадки захворювань кишковими інфекціями в сім’ї.
3.     Завгоспу табору Каращук С.М..:
            Сурово додержуватися питного режиму (питні бачки утримувати в належному санітарно-гігієнічному стані, щоденну міняти кип’ячену охолоджену воду);
            Створити належні умови по дотриманню особистої гігієни для працівників та дітей (рукомийники, мило, електро -  або паперові рушники або індивідуальні рушники).
            Створити належний запас дозволених у використання МОЗ України миючих та дезінфікуючих засобів, використовувати їх за призначенням.
            Прибирання приміщень проводити згідно санітарних вимог.
             
4. Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.
Начальник табору:                                        О.М. Ярошенко
З наказом ознайомлені:                                         









Немає коментарів:

Дописати коментар